Hvordan bli tynn – 10 tips som faktisk funker

Å slanke seg har blitt en jungel det kan være vanskelig å kave i. Men heldigvis finnes det noen tips der ute som faktisk har rot i forskningen. Dette er guiden for deg som alltid har drømt om å bli tynn – en gang for alle!

Hvor mange ganger har du forsøkt å slanke deg? 

Siden du leser denne artikkelen, er sjansen stor for at de siste forsøkene dine har vært med varierende hell. 

Her får du solide, forskningsbaserte tips for å gå ned i vekt – og bli der. Og det beste av alt: Du vil gå ned helt naturlig, uten ymse dietter. 

Ikke en vanlig slankekur

Merk deg at triksene du lærer her for å gå ned i vekt, ikke er en slankekur slik du sannsynligvis har forsøkt på X antall ganger før. 

Det vil si:

  • Selv om du i denne artikkelen får mange gode tips for å bli tynn, er dette ingen quick fix som på magisk vis gjør deg tynn over natta. Regn med å gå gradvis ned i vekt. Det vil si 0,5 til 1 kg per uke
  • Bestem deg en gang for alle at du vil unngå superdietter som lover deg å rase ned i vekt. Som regel er det væsketapet du vil merke først. Og med raske dietter, er sjansen stor for at du legger like fort på deg igjen.   

Finn fram motivasjonen!

Det er spesielt viktig at du er motivert hvis du skal lykkes med å bli tynn (på sikt). Det innebærer aller helst også å sette seg noen mål. 

Hvorfor vil du bli tynn?

Kanskje har du sett deg ut et par stramme jeans som du virkelig ønsker å komme inn i? Eller ønsker du kort og godt bare å bli mer fornøyd med kroppen din? 

Hvordan bli tynn jeans

Skriv gjerne ned målet ditt. Heng det på veggen. Visualiser og se det for deg. 

Ikke minst viser forskning at det kan lønne seg å dele vektmålet ditt med en venn, for å holde motivasjonen oppe.

Vil du vite hemmeligheten?

Den sikreste måten å gå ned i vekt på, er å sørge for at kroppen går i kaloriunderskudd. Det vil si at du får i deg færre kalorier enn kroppen din forbruker. 

Regn ut hvor mange kalorier du trenger her!

Du kan gå i kaloriunderskudd på to måter:

  • Spise færre kalorier
  • Trene mer

I snitt behøver en kvinne mellom 30 og 60 år mellom 2000 og 2200 kalorier per dag. For menn er behovet 2400 og 2600 kalorier. 

Èn kilo kroppsfett inneholder 7000 kalorier (kcal). Så hvis du ønsker å gå ned 0,5 kilo i uka, må du redusere kaloriintaket ditt med 3500 hver uke. 

Ønsker du å trene bort halvkiloen, må du forberede deg på å trene med høy intensitet i ca en time hver dag. 

PS: Uansett hvor motivert du er for å gå raskt ned i vekt, bør du ikke spise for lite. Det er ikke anbefalt å spise færre enn 1200 kalorier per dag. 

10 forskningbaserte tips som hjelper deg ned i vekt: 

Tips 1: Proteiner

Sørg for å få i deg nok proteiner. Proteiner er rett og slett høvdingen når det kommer til næringsstoffer som gir vekttap. 

Årsaken er at kroppen din forbrenner kalorier når den fordøyer protein. Dermed vil et proteinrikt kosthold kunne øke stoffskiftet ditt med 80-100 kalorier per dag.

Ikke minst har proteiner den egenskapen at den gir deg en god metthetsfølelse og reduserer appetitten. Enkelte studier viser til at deltakerne spiste 400 færre kalorier per dag med et proteinrikt måltid.

Start gjerne dagen med en proteinrik frokost. Studier viser nemlig at dette er en sikker måte å gå ned i vekt på.

Tips 2: Spis hel mat

Neste tips er ganske enkelt å fokusere på hel og ikke-prosessert mat som frukt, grønnsaker, nøtter, egg, melk, renskåret kjøtt, fisk, bønner, linser osv. 

Ikke bare unngår du mye sukker og tilsatt fett som finnes i bearbeidet mat, men hele matvarer metter også bedre. Og det er lettere å holde seg innenfor kalorigrensen.

Dessuten får du i deg mange essensielle næringsstoffer. 

Du vil merke at du går ned i vekt naturlig etter hvert som du holder deg til hel mat. 

hvordan bli tynn hel mat

Prosessert mat på den andre siden, kan faktisk gjøre deg avhengig. Det beste er derfor å unngå ultraprossesert ferdigmat som posemat, fryste middagsretter, brus, energidrikker, kakemikser, frokostblandinger og snacks helt. 

Tips 3: Søte fristelser 

Visste du at sukker er avhengighetsskapende? Sukker har vist seg å øke nivåene av dopamin, som påvirker belønnings- og nytelsessenteret på samme måte som tobakk, kokain og morfin (!)

Ikke rart du må kjempe mot sukkersuget! 

Gjør derfor alt du kan for å begrense inntaket av sukker. 

I Norge gikk det gjennomsnittlige sukkerinntaket per person ned fra 43 kilo til 24 kilo mellom år 2000 og 2019. Det er et skritt i positiv retning, men fortsatt får vi altså i oss mange kilo sukker hvert år. 

hvordan bli tynn kutt ut sukker

Ifølge Helsedirektoratet bør det anbefalte sukkerinntaket ligge under 10 energiprosent. Ved normal fysisk aktivitet vil 10 energiprosent tilsvare et inntak av tilsatt sukker på 60-70 gram per dag for menn, og 50-55 gram per dag for kvinner.

Tips 4: Vann er slankende

Det finnes flere studier som viser til at vann kan få kiloene til å renne av. 

Drikker du 0,5 liter vann kan du øke forbrenningen av kalorier med 24-30% i en time etterpå.

Drikker du vann før måltider, kan du faktisk også redusere kaloriinntaket. Dette gjelder spesielt for godt voksne og eldre mennesker.

Spesielt effektivt er det å bytte ut vann med drikker som inneholder mye kalorier og sukker. Har du i utgangspunktet et høyt konsum av kaloririk drikke, vil du straks merke det positivt på vekta om du begynner å drikke vann i stedet.

Tips 5: Reduser på karbohydratene

Raffinerte karbohydrater er kornprodukter som er behandlet, slik at kornet ikke lenger er intakt. Denne raffinerings- eller freseprosessen fjerner kostfiber, vitaminer og mineraler. 

Forsøk derfor å begrense inntaket av raffinert karbo. 

Eksempler på slike matvarer er hvitt mel, hvit ris, brus, bakverk, snacks, søtsaker, pasta og frokostblandinger. 

Studier viser at det er lett å overspise av slik type mat.

Tips 6: Periodisk faste

Periodisk faste innebærer at det går en viss periode (du faster) mellom hvert måltid. 

Det finnes ulike måter å faste på. Mest kjent er 5:2-dietten og 16:8-dietten.

Årsaken til at dette er en effektiv måte å gå ned i vekt på, er at du totalt sett får i deg færre kalorier. Det uten at du behøver å spise færre kalorier til måltidene. 

I tillegg til vekttap, skal periodisk faste ha en rekke helsefordeler.

Tips 7: Bruk en mindre tallerken 

En annen forskningsbasert måte å redusere vekta på, er ganske enkelt å legge maten på en mindre tallerken. Så enkelt, men likevel så effektivt! 

Studier har nemlig vist at en mindre tallerken får deg til å spise mindre, fordi du vil se annerledes på porsjonsstørrelsen.

En stor tallerken vil som regel bare få deg til å spe på med mer mat. 

Det morsomme er at en liten tallerken vil gi deg følelsen av å ha spist mer. 

hvordan bli tynn - spis fra en mindre tallerken

Tips 8: Spis saaakte

Sluker du maten er det fort gjort å få i seg for mange kalorier, uten at du rekker å kjenne etter om du er mett.

Enkelte studier viser til at de som spiser fort, har større sjanse for å legge på seg sammenlignet med dem som spiser langsomt.

Husk derfor å nyte maten. Tygg sakte, og tenk at du på den måten får i deg færre kalorier! 

Tips 9: Et egg eller to

Egg er selve trofeet når det kommer til matvarer som kan gi vekttap. De er rimelige, inneholder lite kalorier, er full av proteiner og inneholder mange næringsstoffer. 

Studier viser at det å spise egg til frokost kan gi opptil 65% større vekttap over en periode på 8 uker, sammenlignet med om du skulle spise bagels til frokost. 

Dessuten kan det hjelpe deg med å spise færre kalorier resten av dagen.

Tips 10: Ikke glem å sove!

Nå lurer du kanskje på hvorfor det siste tipset handler om å sove. Men det er faktisk en sammenheng når det kommer til søvn og vekt. 

Studier har vist at personer som sover for lite, har opptil 55% større sjanse for å utvikle fedme, sammenlignet med de som får nok søvn. 

En av årsakene til dette er at søvnmangel forstyrrer de naturlige appetitthormonene, noe som fører til dårligere appetittregulering.

Bonustips!

Følger du alle tipsene over, øker du sjansen for at du vil bli tynn på sikt. Men husk å ikke gå ned for fort. Du bør ikke redusere vekta med mer enn 0,5 til 1 kilo i uka. Dessuten kan et kosttilskudd som MetaBurn være til hjelp når du ønsker å gå ned i vekt. 

MetaBurn er et kosttilskudd som inneholder blant annet 350 mg camellia sinensis som kan bidra til å redusere appetitten. Produktet inneholder også 50 mg chili og 200 mg wakameekstrakt. Også wakame kan bidra til å påvirke fettmetabolismen og redusere appetitten. Krom kan dessuten bidra til å opprettholde normalt blodsukkernivå.

Metaburn form #1

Prøv Metaburn i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Du sendes videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (1. forsendelse kr 199,- for 2 mnd, deretter kr 796,- hver 4. mnd). Du bestiller ingenting enda.

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Kilder: