Slik virker krom på blodsukkeret ditt

Sulten på sjokkis? Alltid klar for kake? Mange har et nesten ustoppelig søtsug og konstante “cravings”. Men det kan faktisk være noe helt annet du egentlig sulter etter.

I denne artikkelen undersøker vi nemlig forbindelsen mellom krom og søtsug – og hvordan du kan gjøre det irriterende sukkersuget mindre ved å stabilisere blodsukkeret ditt.

Men først: hvorfor får du søtsug?

Det er mange grunner til at kroppen begynner å hungre etter søtsaker. Kanskje du rett og slett spiser for lite, eller er for ustrukturert. Kanskje sover du dårlig. Mange opplever også søtsug i forbindelse med menstruasjon, og når de føler seg nedfor og har en dårlig dag.  

Men den viktigste fysiske årsaken til at kroppen får lyst på søtt, er raske skifter i blodsukkeret

Dette skjer typisk når vi spiser mat med høy glykemisk indeks. Dette er ofte matvarer med mye karbohydrater og stivelse, som raskt brytes ned i blodet til en sukkerform som heter glukose. 

Dette får igjen blodsukkeret til å stige raskt, for så å synke som en stein. Ofte så mye at kroppen din tolker blodsukkernivået som faretruende lavt, og sender sterke signaler om at “nå må vi må få i oss noe søtt dere!” 

Glykemisk indeks (GI) er altså et godt mål på blodsukkerstigningen for en matvare eller et måltid. Høy GI er lite gunstig for blodsukkerbalansen din, men velger du mat med lav GI er sannsynligheten god for at blodsukkeret holder seg mer stabilt.

OG hva har krom med søtt å gjøre?

Krom er et grunnstoff og et mineral, og vi vet ikke nøyaktig hva slags funksjon det spiller i kroppen. Men etter å ha spist sukkerrik mat får du alltid høyere konsentrasjon av insulin og krom i blodet.

Dette tyder på at krom spiller en viktig rolle når det gjelder cellenes sukkeropptak.

Insulin er det hormonet som frakter sukker fra blodet og inn i kroppens muskel- og fettceller, og krom fungerer altså som hjelpestoff til insulinet i denne funksjonen. 

Det betyr at krom hjelper til å holde blodsukkeret ditt stabilt. Og som vi nå ha lært: Stabilt blodsukker kan bety mindre søt- og sukkersug. Krom er en liten, men viktig alliert for normale blodsukkernivåer.

Mat med høy glukemisk indeks
Brød, pasta og ris er alle matvarer med høy glukemisk indeks.

Hvor finner jeg krom, da?

Kroppen trenger faktisk minst 50 milligram krom om dagen, men heldigvis finnes dette mineralet helt naturlig i en masse råvarer som kjøtt, innmat, nøtter, mandler, tørkede aprikoser, sopp, brokkoli, fullkornsprodukter, ølgjær og skalldyr. 

Men det er greit å være bevisst at det er vanskeligere å oppta krom fra grønnsaker enn fra for eksempel kjøtt eller skalldyr. Det er altså helt nødvendig å spise variért for å få dekket dagsbehovet og unngå trøbbel med blodsukkeret.

Det er også funnet at C-vitamin øker opptaket av krom. 

Likevel – det enkle er ofte det beste. Og hvis du sliter med at søtsuget melder seg, kan et kosttilskudd med riktig mengde krom være verdt å prøve. 

Da får kroppen litt ekstra hjelp til å stabilisere blodsukkeret. 

Et godt tilskudd med krom

Metaburn har blitt et bestselgende kosttilskudd for vektkontroll blant annet fordi det inneholder krom – som vi nå vet kan bidra til å opprettholde normalt blodsukkernivå. Men Metaburn gir også kroppen 350 mg camellia sinesis som kan bidra til å hjelpe med vektkontroll, forbrenning og å redusere appetitten, samt 50 mg chili og 200 mg wakameekstrakt. Wakame kan bidra til å påvirke fettmetabolismen og redusere appetitten. 

Et stabilt blodsukkernivå gjør det enklere å ha kontroll over både søtsug og vekt.

PRØV METABURN i 60 dager

50% rabatt – kun 199,-

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår før du bestiller. Du bestiller ingenting enda.