Slik holder du vekta etter vekttapet

Gratulerer! Endelig nådde du vektmålet ditt. Du er strålende fornøyd med tallet som skinner fra baderomsvekta, så hvordan skal du klare å holde deg der? Her får du 7 gode tips for å holde deg slank også i all overskuelig framtid. 

Først og fremst: Vær stolt av deg selv som endelig klarte det. Tall fra Lifestrong.com viser nemlig at bare 20% av alle som forsøker å gå ned i vekt, lykkes med prosjektet sitt. 

Vi skal ikke ødelegge den gode følelsen du kjenner på akkurat nå, men dessverre viser en rekke studier at det er lett å gå like fort opp igjen etter vekttap, og det er ikke uvanlig å gå opp mer enn du veide i utgangspunktet. 

Men følger du tipsene i denne artikkelen, lover vi at det blir enklere for deg å beholde den nye livvidden – også i årene som kommer. 

Dystre studier

En studie viser til at bare 12% av deltakerne klarte å holde seg innenfor 75% av vekttapet tre år etterpå, mens hele 40% faktisk gikk opp mer enn de hadde klart å gå ned.

En annen studie på kvinner som hadde fulgt et vektprogram i 6 måneder, gikk opp i snitt 3,6 kilo mer i løpet av de 5 påfølgende årene.

Med andre ord dystre spådommer for oss som akkurat har klart å gå ned i vekt, og ønsker å holde oss der. 

Spesielt ser det ut til å være vanskeligere å beholde vekta dersom du følger en diett med høyt innhold av enumettet fett.

Nedenfor ser vi på 7 tips for å beholde vekta, også etter at du har gått ned. 

1. Etablér en ny rutine

Å gå ned i vekt bør være et langsiktig prosjekt, og du bør finne ut hva som fungerer best for akkurat deg. Kanskje syns du det er lettere hvis du skriver ned hva du spiser og hva du har utført av fysisk aktivitet?

Hvis du så langt har pleid å veie opp maten eller telle kalorier, bør du fortsette med denne rutinen for å lykkes også på sikt. Da blir det langt lettere å holde et øye med porsjonene. 

Et annet tips er å alliere deg med en treningsvenn eller to, slik at dere framover kan gi hverandre likeverdig støtte. Gjør det til en avtale å oppmuntre hverandre, det kan være å dele smakfulle og sunne oppskrifter eller gå ukentlige turer sammen. 

Studier viser nemlig at det å få støtte fra en gruppe mennesker med samme mål som deg, øker sjansen for å lykkes.

2. Ditt forhold til mat

Det er ikke uvanlig å spise når du føler deg stressa, sint eller trist. Eller kanskje du pleier å feire med ekstra mye mat når du er glad? 

Forskning viser at de som lykkes med vektreduksjon over tid, er mindre tilbøyelige til å spise som et svar på følelsene sine.

Finn ut hvordan du bedre kan håndtere følelsene dine, i stedet for å bytte dem ut med mat. Gode tips er å forsøke meditasjon, trening eller å snakke med en god venn. 

spise bort følelser
EMOSJONELL SPISING?

3. Øk din NEAT

NEAT er en forkortelse på Non Exercise Activity Thermogenesis. Med andre ord all den energien du forbruker når du ikke trener, spiser eller sover. Det er en betegnelse for all den spontane bevegelsen du gjør i løpet av dagen. 

Og det positive er at du kan øke din NEAT.

Her er noen eksempler:

  • Reis deg fra kontorstolen og beveg deg i 5 minutter hver time
  • Skaff deg et senke/heve-bord og utfør arbeidsoppgavene stående
  • Ta trappene i stedet for heisen 
  • Bryt opp dagen med korte spaserturer 
  • Hva med å gå til butikken hvis du pleier å bestille på døra? Du forbrenner ekstra kalorier på gåturen – ikke minst hvis du løfter tunge poser hjem igjen
  • Bytt eventuelt ut vaskehjelp med langkosten, og gjør litt husarbeid for å øke din NEAT

Din NEAT kan utgjøre opptil 500 kalorier ekstra i døgnet. Og når vi vet at en kilo kroppsmasse består av 7000 kalorier, betyr det at en person med høy NEAT kan gå ned så mye som 0,5 kilo i uka på bare vanlige bevegelser!

4. Praktiser mindful spising

Pleier du å spise fort eller aller helst på farten?

Å praktisere mindful eller bevisst spising innbærer å spise fra et sted uten distraksjoner, å ta seg god tid til å tygge og å spise sakte. Du vil legge merke til at du spiser mindre og også øker metthetsfølelsen. 

Spis når du føler deg sulten, stopp når du er mett. 

Ta deg tid til å kjenne både på lukt og teksturen på det du spiser. 

Tips: Legg gjerne mat som tar lang tid å tygge på tallerkenen, som hel frukt og grønnsaker. 

5. Få nok søvn

God søvn er nøkkelen til vektkontroll. Sover du dårlig er det større sjanse for at du tar dårligere valg i matveien, og at du får mindre mosjon. 

En fersk studie fra februar 2022 viser at overvektige som sov rundt 6 ½ time per natt, klarte å reduserte sitt daglige kaloriinntak med hele 270 kalorier når de begynte å sove 8 ½ time hver natt.

6. Tillat deg å skeie ut

Det er lov å skeie ut i blant. Kanskje tok du et ekstra stykke brownies etter lunsj, eller unnet deg selv en is etter en lang dag på jobben. 

Det er helt greit. Mat skal være en nytelse, og det må være lov å unne seg noe innimellom. 

Husk at det er det du spiser 80-90% av tiden som betyr mest. 

7. BONUSTIPS!

Følger du tipsene over, øker du sjansen for å opprettholde vekta. Dessuten kan et kosttilskudd som Metaburn være til hjelp når du ønsker å beholde det nye tallet på baderomsvekta.

Metaburn er et kosttilskudd som inneholder blant annet 350 mg camellia sinensis som kan bidra til å redusere appetitten. Produktet inneholder også 50 mg chili og 200 mg wakameekstrakt. Også wakame kan bidra til å påvirke fettmetabolismen og redusere appetitten. Krom kan dessuten bidra til å opprettholde normalt blodsukkernivå.

Lykke til!

Metaburn form #1

Prøv Metaburn i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Du sendes videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (1. forsendelse kr 199,- for 2 mnd, deretter kr 796,- hver 4. mnd). Du bestiller ingenting enda.

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Kilder: