Kan mobillyset påvirke forbrenningen din?

Å bli eksponert for kunstig lys sent på kvelden, kan ha flere negative innvirkninger på kroppen enn å stjele fra deg søvn. Nyere forskning viser at kunstig lys kan ha direkte innvirkning på stoffskifte ditt. 

Vi lever ikke lenger i en verden styrt av sola. Kunstig belysning gjør at millioner av mennesker kan jobbe sent og tidlig. Men prisen vi betaler for den ekstra belysningen er ikke bare en forstyrret biologisk klokke, nå viser forskning at det også kan resultere i fedme. 

Det viser seg nemlig at langvarig eksponering for kunstig lys, hemmer den naturlige fettforbrenningen.

Kunstig lys er definert som alt lys som ikke kommer fra sola, inkludert lys fra mobiler, dataskjermer og gatelys. 

Endringer i stoffskiftet

Å bli eksponert for kunstig lys om natten har vært knyttet til høyere kroppsvekt og høyere risiko for fedme, men man vet foreløpig ikke hvorfor.

Noe av årsaken kan være at mye (kunstig) lys rett før leggetid fører til en ubalanse i melatoninnivået og døgnrytmen, noe som igjen fører til endringer i stoffskiftet. Og lavt stoffskifte er, som vi vet, forbundet med vektøkning. 

Lysets innvirkning på stoffskiftet

I en randomisert og kontrollert studie undersøkte forskere effekten kunstig lys hadde på stoffskiftet (metabolismen). 

Totalt ble 10 menn eksponert for ulike grader av lys om natten i perioden mellom klokka 21:00 og 24:00. I disse timene ble noen av deltakerne utsatt for et sterkt lys (10 000 lux), andre for et langt svakere lys (<50 lux). 

De sov fra 24:00-07.00. 

Etter 7 dager ble de som hadde blitt utsatt for 10 000 lux, i stedet eksponert for <50 lux og vice versa. 

Deltakernes søvn ble nøye overvåket under hele studien, inkludert energiforbruk, respirasjonskvotient (RQ) og oksidasjon av karbohydrater, fett og protein. (Respirasjonskvotient kan brukes for å regne ut basalt metabolskt nivå.)

Samtidig ble deltakernes spyttnivå målt morgen og kveld, i tillegg til flere søvnparamatere (som oppvåkning, total søvntid og søvneffektivitet). 

Dårligere stoffskifte i lysgruppa 

Resultatet var at gruppen som hadde blitt eksponert for sterkt lys, hadde et lavere melatoninnivå enn gruppen som ble utsatt for svakt lys før leggetid. 

Faktisk var melatoninnivået 63% lavere i gruppen med sterkt lys, sammenlignet med de som ble utsatt for svakere belysning i tiden mellom 21:00 og 24:00. 

Gruppen som ble utsatt for sterk kunstig belysning, hadde også en økning i RQ under lyseksponeringen og under søvnen. Noe som innebærer mindre fettoksidasjon (hvor fort fettsyrene brytes ned), samtidig som de hadde økt karbohydratoksidasjon under søvnen.  

Dermed så man altså at kunstig belysning hadde direkte innvirkning på stoffskiftet. 

FÅ HJELP MED METABURN

Ønsker du å gå ned i vekt, bør du kanskje la mobilen ligge igjen i stua?

Hvis det blir for tøft, kan du prøve et kosttilskudd som MetaBurn, som inneholder 350 mg camellia sinesis som kan bidra til å hjelpe med vektkontroll, forbrenning og til å redusere appetitten, i tillegg til 50 mg chili og 200 mg wakameekstrakt. Wakame kan bidra til å påvirke fettmetabolismen og kan også bidra til å redusere appetitten. I tillegg bidrar vitamin B3, B6 og B9 til normal energiomsetning. Krom bidrar til å opprettholde normalt blodsukkernivå, som kan ha en effekt på søtsuget.

Metaburn form #1

Prøv Metaburn i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Du sendes videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (1. forsendelse kr 199,- for 2 mnd, deretter kr 796,- hver 4. mnd). Du bestiller ingenting enda.

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Kilde: