Kan grønn te gjøre deg slank?

Grønn te er full av antioksidanter og har blitt drukket i årtusener som følge av dens mange positive og helsebringende effekter. Nyere forskning viser at den også er gunstig for å holde vekta. 

Drikken er særlig populær i Kina og Japan, men har med årenes løp slått rot også i vestlige land. 

Faktisk er grønn te verdens mest utbredte drikk, kun slått av vann. 

All te med unntak av urtete stammer fra tebusken Camellia sinensis, og vi skiller mellom det som kalles hvit te, grønn te, oolang og sort te. Kategoriene sier noe om de ulike stadiene i behandlingsprosessen og varighet på tørketid etter innhøstning. 

I denne artikkelen tar vi kun for oss grønn te. Det er nemlig en variant av Camellia sinensis som er kjent for å kunne redusere appetitten. 

Hjelper å holde vekta 

Det er metabolismen som gjør at kroppen vår effektivt kan omdanne mat og drikke til energi. Grønn te påvirker kroppens metabolisme, noe som kan være gunstig for vektkontroll. 

Grønn te inneholder koffein og en type antioksidant som heter katekin. Forskning antyder at begge disse stoffene kan påvirke metabolismen. Katekin kan bidra til å bryte ned overflødig fett, mens både katekin og koffein kan øke mengden energi kroppen bruker. 

Store mengder te

En gjennomgang fra 2010 fant for eksempel at tilskudd av grønn te som inneholdt katekiner eller koffein, hadde en positiv innvirkning på deltakernes vekt.

En vanlig kopp grønn te (250 ml) inneholder rundt 50-100 mg katekiner og 30-40 mg koffein. 

Ifølge studier må du innta mellom 115-270 mg EGCG (katekin) for å få ønsket effekt. Og selv om du drikker grønn te i store mengder, vil du fortsatt få best effekt hvis du kombinerer inntak av katekin med moderate mengder trening, siden trening har langt større påvirkning på metabolismen. 

Grønn te kan sammen med regelmessig trening og et sunt kosthold gjøre at du når vektmålet ditt raskere.

Reduserer appetitten

Det kan altså se ut til at grønn te bidrar til å redusere appetitten, noe som kan skyldes flere mekanismer. Grønn te påvirker dopamin og noradrenalin i kroppen, og det kan gi utslag i redusert sultfølelse. 

I tillegg til ECGC (katekin) inneholder grønn te såkalte polyfenoler, og disse bidrar til å framskynde termogenesen, altså den prosessen som sørger for at fett forbrennes og omdannes til protein. Det viser seg at polyfenoler i grønn te er avgjørende for vektkontroll.

Mest effektiv for vekttap

Grønn te er den mest effektive teen du kan innta hvis du ønsker å holde vekta. Dette underbygges av flere studier: En gjennomgang fra 2008 fulgte 60 overvektige over 12 uker, der den ene gruppen drakk grønn te og den andre fikk placebo. 

I løpet av studien gikk de som drakk grønn te i snitt ned 3,3 kilo mer enn placebo-gruppen.

En annen gjennomgang viste at de som spiste grønn teekstrakt i 12 uker opplevde en signifikant reduksjon i kroppsvekt, kroppsfett og midjeomkrets, sammenlignet med kontrollgruppen. 

Årsaken kan være den høye andelen katekiner som kan øke stoffskiftet og fettforbrenningen.

Stor metanalyse på grønn te

I en større metaanalyse har man dessuten sett på totalt 25 randomiserte studier, og hvilken effekt grønn te har på kroppsvekt og midjeomkrets. Deltakerne var voksne overvektige over 18 år. 

I de fleste studiene som ble kartlagt, spiste deltakerne mellom 300 og 1500 mg grønn te hver dag.

Hva var konklusjonen?

I den samlede metaanalysen fant man at deltakere som fikk tilskudd av grønn te hadde en signifikant større reduksjon av kroppsvekt. 

Konklusjonen var at deltakerne etter 12 uker fikk redusert midje, lavere BMI og gikk i snitt ned 1,78 kilo. Dette var deltakere som i utgangspunktet var overvektige. 

Ned i vekt med MetaBurn

Hvis du ikke ønsker å drikke store mengder te hver dag, kan du få i deg optimal dose camellia sinesis gjennom kosttilskudd som MetaBurn. MetaBurn inneholder hele 350 mg camellia sinesis som kan hjelpe med vektkontroll, forbrenning og til å redusere appetitten, i tillegg til 50 mg chili og 200 mg wakameekstrakt. Wakame påvirker fettmetabolismen og kan også bidra til å redusere appetitten. I tillegg bidrar vitamin B3, B6 og B9 til normal energiomsetning.

Med MetaBurn i kroppen vil du merke at det blir lettere å spise mindre, og vanskeligere å legge på seg.

PRØV METABURN Gratis

60 dager – Kun kr 79,- i porto og ekspedisjon

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer. Du bestiller ingenting ennå.